Opslået

Unfair Fashion – bæredygtighed er vejen

Den globale beklædningsindustri er enorm. I Danmark indkøber hver husstand med to voksne og to børn tøj og sko for cirka 23.350 kr. årligt. Den store efterspørgsel og især trenden fast fashion har store omkostninger for miljø og mennesker i tøj-industrien.

Miljø

Bomuld er en af klodens mest miljøbelastende afgrøder. Den dækker cirka 2,5 procent af det samlede landbrugsareal, men står til gengæld for 25 procent af det samlede forbrug af insektgifte og ti procent af pesticidforbruget. Op mod tre millioner mennesker forgiftes hvert år af sprøjtegifte og rammes af symptomer som ildebefindende, diarré, udslæt, svimmelhed og træthed.

Bomuldsproduktion har lagt mindre, men i lokal sammenhæng vitale vandområder øde; tømt dem for at imødekomme vandbehovet ved blandt andet dyrkning. (For at dyrke et kilo bomuld bruges der i gennemsnit 8.000 liter vand, men i nogle tilfælde op til 30.000 liter vand.)

Men samtidig er tekstilindustrien vigtig for de omkring 30 millioner mennesker, der arbejder i den; for en del af dem livsvigtig på trods af omkostningerne for helbredet. Bomuldsdyrkning, farvning, væveri og syning er alle sammen områder, der holder mennesker uden anden mulighed beskæftiget verden over. Hvis de vestlige forbrugere som følge af en pludseligt opstået miljøbevidsthed satte deres tøjforbrug drastisk ned, ville det være en katastrofe for disse mennesker.

Dilemma

Vi står altså med et dilemma. Hensynet til miljøet og hensynet til arbejderne trækker hver sin vej. Hvad er så det rigtige svar på The green revolution?

Svaret er bæredygtig produktion. Vi må fokusere på den realistiske løsning, der tager hensyn til modens natur som fx de skiftende trends, men som samtidig tager hensyn til miljøet og de mennesker, der er beskæftiget i industrien. Det ER muligt at producere tekstiler og tøj på en socialt og miljømæssigt forsvarlig måde.

Som forbruger gælder det derfor om at have bæredygtighed liggende i baghovedet, når man køber tøj og sko. Hvis man tilmed begynder at behandle tøjet miljøvenligt i brugsfasen ved at vaske det på 30 grader, tørre det på snor, bruge miljøvenlige vaskemidler og generelt vaske mindre, så er tøjets miljøbelastning for nedadgående.

I call for – The green revolution!

Unfair Fashion er en ny netværks- og vidensdelingsplatform for upcoming modedesignere med bæredygtige visioner. Den fungerer som en værkstøjskasse, medlemmerne kan bruge til at styrke deres virksomheder og dermed til at styrke en bæredygtig fremtid. Jeg er både meget stolt over og glad for at være med i Unfair Connector Advisory Board! TAK for jer!

Læs mere om organisationerne her.Unfair

Unfair Fashion har lavet et interview med mig: 5 gode grunde til at være bæredygtig DESIGNER.
Der er ofte fokus på alle udfordringerne ved at være bæredygtig modedesigner og på, hvordan man kan overvinde dem. Men her ønsker vi at se på den lyse side og de positive aspekter i at være en designer, der vælger at arbejde med bæredygtighed. Trods alt har alle medlemmerne af Unfair Fashion valgt denne vej, og Unfair Fashion er til for at støtte dem. Hvis du vil læse interviewet af Johanne Stenstrup, klik her.