Opslået

Miljøinfo

“Jeg har et dødfarligt job – jeg syr t-shirts!”
Det lyder som en dårlig vittighed, men det er det ikke, hvis man er tekstilarbejder i Bangladesh, hvor folk arbejder i de rene dødsfælder. I kølvandet på Rana Plaza-katastrofen har en række store, internationale brands som bl.a. H&M, Benetton og canadiske Joe Fresh dog valgt at underskrive den juridisk bindende aftale Bangladesh Fire and Building Safety Agreement.

Aftalen forpligter tøjfirmaerne til at sørge og betale for bl.a. brandslukningsudstyr, nødudgange og sikre elinstallationer hos underleverandørerne. Man giver desuden tilsagn om uvildigt tilsyn på fabrikkerne. Meget basale sikkerhedskrav efter danske forhold, men mange gange bedre end de eksisterende ekstremt dårlige vilkår. Et eksempel? Da Rana Plaza-bygningen slog revner, blev folk evakueret fra de omkringliggende huse. Tekstilarbejderne blev bare beordret tilbage på arbejde. Da bygningen styrtede sammen om dem, mistede 1.100 mennesker livet. Helt ærligt, sy tøj med livet som indsats? Nej, vel!

I sidste ende påhviler det os som producenter at sørge for, at både mennesker og miljø behandles ordentligt i processen med at fremstille tøjet. Endnu flere skal være endnu bedre til at tage det ansvar på sig. Som forbruger kan du være med til at presse på ved at stille krav. Forbrugerne er samlet set en magtfuld gruppe, og efterspørgslen påvirker udbuddet. Spørg, hvor tøjet kommer fra, og vælg om muligt økologisk og fairtrade. Sammen er vi stærke 🙂

Rana Plaza

Eco-Age har lavet denne lille, men stærke film. You carry the stories of the people that make your clothes.” Værd at huske, næste gang man shopper.