Opslået

Lidt om Johanne og Ecouture

10. Spørgsmål til Johanne Helger Lund om Ecouture

designer-johanne-helger-lund

Af Helene Vindsmark. Fotograf: Pernille Kaalund: http://pernillekaalund.dk 

 

1. Hvad er din professionelle baggrund?

Jeg er designer og tilskærer og har taget uddannelser i henholdsvis Barcelona og København. Jeg har arbejdet på teater, tv og film som både designer, kostumier og scenograf og er desuden autodidakt dameskrædder.

2. Hvad er din personlige baggrund?

Jeg er, som datter af skuespillerinden Anne Marie Helger og musikeren Carsten Lund, opvokset i et meget kreativt miljø med scenekunst og teaterlivet i fuldt flor omkring mig altid. Og det har helt sikkert været til stor inspiration for mig – også at min mor har de vilde kostumer, som hun har. Jeg har altid interesseret mig meget for det visuelle udtryk og har fra barnsben været optaget af tøj og haute kostumer. Allerede som 14-årig syede jeg kostumer til en ungdomsteatergruppe.

3. Hvorfor “Ecouture”?

Vi ville finde et navn, som signalerede økologi, e-fashion og haute couture på en gang – derfor faldt valget på “Ecouture by Lund”. Moder Jords velbefindende ligger mig meget på sinde, og jeg har fra starten været meget bevidst om at lave mode med bæredygtige og om muligt økologiske materialer. Jeg laver haute couture-tøj til kulturen, så det skulle også med, og endelig er Ecouture et web-brand med hovedsageligt e-handel.

4. Hvad er dit bedste styling tip?

Uha, der er uendeligt mange. Høje hæle, op med hagen og derudaf… Helt basalt: Se på dig selv! Fremhæv dine styrker (ALLE har styrker!) og lad være med at være slave af moden. Hvis det nye og hippe ikke klæder dig, så lad det hænge og gå efter din egen stil i stedet.

5. Hvad er din mission?

At inspirere kvinder til at stråle og være powerfyldte kvinder… til at blive den bedste udgave af sig selv. Divaer med det indre selvværd på plads. Med inspiration fra teatrets skrå brædder er Ecouture tøj til dem, der elsker at være kvinder. Stilen er forførende og feminin med sans for det dramatiske. Ecouture er mode med henblik på at leve livet storslået, men stadig med øje for detaljen.  Jeg er vist et fortabt teater-boheme 2.g blomsterbarn, der altid kommer til at designe feminint tøj til kvinder, der tør være kvindelige. Jeg kalder det ”feminin-ist”. Altså kombinationen af at være superfeminin og en stærk kvinde. Min filosofi er, at hvis du tør at rette ryggen og stråle, følger der en masse selvtillid og meget andet godt med. Smukt, feminint tøj kan godt være med til at fuldende følelsen af selvtillid.

Desuden er miljøet jo min kæphest. Jeg vil være sikker på, at det går godt for dem, der lever af at lave mit tøj. Jeg kæmper for at passe på den verden, vi lever i, og jeg går ikke på kompromis med etik og miljø. Jeg mener, at det er os som producenter, der har det største ansvar. Det kan vi ikke bare smække over på forbrugerne. Derfor har Ecouture stærke holdninger, og derfor er vores tøj så miljørigtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre, og forholdene på vores systuer upåklagelige.

6. Hvad er dit budskab?

Tænk, før du handler!

Så du er helt sikker på, at du bliver glad for det tøj, du køber. Ellers havner det bare i bunken af tøj, man ”kom til” at købe, og overforbrug gør ikke noget godt for hverken den enkelte eller miljøet. Køb hellere færre ting, som du har lyst til at passe på. Værdien er stor i glæden over en kjole, du virkelig har ønsket dig. Den vil du være mere forsigtig med. Du vil passe bedre på den, vaske den nænsomt og dermed beholde den længere… Det er bæredygtigt!

Jeg mener, at tøj generelt er for billigt i forhold til den store værdikæde, der rent faktisk ligger bag, og at de lave priser medfører overforbrug og er skyld i de dårlige arbejdsvilkår.

7. Hvordan fandt du dit kald?

Jeg elsker at designe og kreere tøj, især kjoler, og jeg kan slet ikke lade være. Men det, at der er en større agenda i mit arbejde, giver mening for mig. At prøve at gøre en forskel og lave mode på en ansvarlig måde. Tænk, hvis alle gjorde det!

Interessen for bæredygtigt og økologisk design voksede støt gennem årene, siden jeg underviste i Re-design på Den Økologiske Produktionsskole. Erkendelsen af, hvor forurenende tekstilindustrien er, og hvor rå værdikæden ofte er, var mit ”point of no return”. Derfor var jeg ikke i tvivl, da jeg i 2003 startede firmaet. Jeg ville fremstille fashion, men det skulle være divatøj med respekt for mennesker og miljøet. For mig er bæredygtighed ikke et hipt indfald i kølvandet på miljøsuperstars som Al Gore og Bono, det er et must!

8. Hvor finder du din inspiration?

Jeg finder inspiration i visuelle indtryk overalt, hvor jeg kommer, men mest fra film, musik, kunst, stilhistorie og teaterverdenen.

9. Hvad går du selv i?

Åhh… jeg går alt for meget i “backstage-tøj”, altså arbejdstøj… Sort med sort på, flade sko, et målebånd om halsen og en nål i reversen 🙂 Men når jeg er ude, er jeg ALTID stylet, og udelukkende i Ecouture og vintage-guf og ofte høje hæle. Mit udgangspunkt er, at hvis jeg mangler noget tøj, så må jeg jo lave det. På den måde er jeg sikker på at designe tøj, som jeg også gerne selv vil gå med.

 

10. Hvad har du af mål for fremtiden?

– At nå ud til flere kunder… via webshoppen, som skal udvikles og blive bedre hele tiden.

– Altid at lytte til de forslag og tilbagemeldinger, der kommer fra de kvinder, der går i mit tøj. Dialogen er vigtig.

Banner-_rets_Idealist