Opslået

Miljømærker

Miljømærker til tekstiler og tøj

Hvis du vil undgå kemikalierester i tøjet og købe tøj og boligtekstiler med renere samvittighed, kan du holde øje med de forskellige miljømærker.

Køb tøj, der er mærket af det svenske KRAV, det hollandske Control Union eller det tyske IVN. Disse mærker stiller især krav til brugen af kunstgødning og sprøjtemidler i dyrkningen af uld og bomuld.

Køb tøj, sengelinned og andre tekstiler, mærket med ovenstående eller EU’s miljømærke Blomsten eller det nordiske miljømærke Svanen. Mærkerne garanterer, at tøjet er blandt det mest miljøvenlige på markedet. Miljømærkerne føres bl.a. i større supermarkeder.

Kan du ikke finde tøj med Blomsten eller Svanen, vælg da det private mærke ØKO-TEX 100. Øko-tex-mærket stiller udelukkende krav til sundhed og kvalitet af det færdige tekstilprodukt – men ikke til miljø.

GOTS Global Organic Textile Standard


Økologimærke for tøj, indført 2006 af International Working Group On Global Organic Textile Standard (IWG), der består af IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft), OTA (Organic Trade Association), Soil Association og JOCA (Japan Organic Cotton Association).

SKAL Control Union – EKO 

EKO-mærket er et økologimærke, der uddeles af den hollandske organisation Control Union (SKA).

Control Union er et privat firma, der – som det eneste i Holland – er bemyndiget til at certificere økologiske varer. Desuden har Control Union autorisation til at certificere økologiske varer i flere andre lande, blandt andet Tyskland. EKO-mærket er derfor et kontrolmærke, som man ofte kan finde på importerede økologiske madvarer i Danmark. Derudover findes mærket også på tekstiler og trævarer.

Varene skal som minimum overholde EU’s regler for økologisk landbrugsproduktion for frugt, grøntsager og andet plantemateriale. Mærket er en frivillig ordning, og producenten betaler for at bruge mærket.

EU’s miljømærke Blomsten


Blomsten er EU’s miljømærke for produkter, der hører til de mindst belastende for miljø og sundhed i forhold til tilsvarende produkter. Miljømærkeordningen Blomsten gælder i princippet for alle produkter og tjenesteydelser undtagen levnedsmidler, drikkevarer og lægemidler. I Danmark er det Miljømærkesekretariatet, der administrerer ordningen. Blomsten er en frivillig ordning, hvor producenter betaler gebyr for retten til at bruge mærket.

Det nordiske mærke Svanen

Det nordiske svanemærke Svanen er Nordisk Ministerråds miljømærke for produkter, der ikke er fødevarer – de såkaldte non-food produkter. Svanemærket viser, at varerne er blandt de mindst miljøbelastende inden for den pågældende varegruppe. Der sættes bl.a. grænser for udledning af giftige stoffer og for indholdet af uønskede stoffer i varen. Reglerne fastlægges, sådan at højst 1/3 af varerne på det nordiske marked kan opfylde dem. De baseres på vugge-til-grav-vurderinger og opdateres med faste mellemrum. Reglerne vedtages af Miljømærkenævnet, hvor der sidder repræsentanter fra stat, forbruger- og miljøorganisationer samt handel og industri. Svanemærket er en frivillig ordning, hvor producenten betaler gebyr for retten til at bruge mærket. Kontrollen udføres af Miljømærketsekretariatet.

Oeko-Tex er ikke økologi

Okotex_lillebanner_ny

Oeko-Tex-mærket findes på tøj, håndklæder, duge, sengetøj, puder og dyner samt madrasser. For at kunne bruge mærket skal producenten have udstedt et certifikat fra Teknologisk Institut, som den danske Oeko-Tex afdeling hører under. Produkterne må ikke afgive en række problematiske stoffer under brug (11. juli 2006). Tekstiler, der bærer Oeko-Tex-mærket:

  • indeholder ikke allergifremkaldende farvestoffer eller farvestoffer, der kan afgive kræftfremkaldende stoffer.
  • er test for rester af pesticider og klorede fenoler.
  • er testet for afgivelse af tungmetaller ved svedkontakt.
  • er uden formaldehyd eller formaldehyd under grænseværdien.
  • har en pH-værdi tæt på hudens egen.

Mange tror fejlagtigt, at bomuld med Oeko-Tex-mærket er økologisk. Det er ikke tilfældet. Bomulden i Oeko-Tex er dyrket helt konventionelt og til slut testet for en mindre del af de hundreder af kemikalier, der anvendes i dyrkning og forarbejdning af tekstiler. Oeko-Tex garanterer derfor kun, at indholdet af udvalgte kemikalier er under en given grænseværdi. Mærket hed tidligere Øko-Tex, men blev netop for at minimere muligheden for misforståelser i 2011 bedt af Forbrugerombudsmanden om at ændre til Oeko-Tex og bruge teksten Tiltro til tekstiler som signatur.

Regntøj & flyverdragter – pas på PVC


I dag findes der ikke miljømærket regntøj og flyverdragter på det danske marked. Gå i stedet efter varianterne uden PVC. PVC kan indeholde problematiske stoffer og skal afleveres brugt på genbrugsstationen.

Det er ikke altid let at se, om en vare er lavet af PVC. Somme tider kan man se et trekantet symbol med et tal i. Symbolet fortæller dig, hvilken plasttype der er tale om. Et tre-tal i trekanten viser, at plasten er af PVC. Vær opmærksom på, om symbolet gælder emballagen eller selve varen. Spørg personalet i butikken, hvis varen ikke er udstyret med et symbol.

Det er svært at skelne mellem tekstiltryk med og uden PVC. Som tommelfingerregel kan du vælge tøj, hvor motivet er broderet på eller trykt med farvestoffer, som ikke minder om maling. Bemærk, at plastknopper eller plastmønster under foden på babysokker kan være af PVC. Bed evt. forretningen undersøge, om tøjet er dekoreret med PVC-tryk, før du køber det.